Solid State Drive. Kortom: SSD laptop

Dachten we net alles onder de knie te hebben over onze harde schijf, is er alweer iets nieuws op de markt. Maak bij deze kennis met de Solid State Drive. Ook wel SSD genoemd. In een notendop? SSD is een nieuw opslagmedium. Simpelweg als vervanging van of als aanvulling op uw harde schijf.

Het is nog een echte noviteit, maar ongetwijfeld dat u het binnenkort steeds vaker gaat tegenkomen: de SSD. Steeds meer laptops en desktops worden tegenwoordig uitgerust met dit medium. SSD, voluit Solid State Drive, is ontwikkeld ter vervanging van uw harde schijf. Natuurlijk kan het ook ingezet worden als een aanvulling op uw huidige instrument. Iets nieuws kopen is natuurlijk alleen logisch wanneer er ook voordelen aan hangen. En daar hoeft u zich bij de SSD geen zorgen over te maken.

SSD vs. Harde schijf. Wat is het verschil?

Hoogstwaarschijnlijk heeft u een prima harde schijf in uw laptop of desktop computer. Toch zijn er meer dan genoeg redenen om te kiezen voor SSD. Daar dit nieuwe medium gebruikmaakt van een geheugen zoals SDRAM of Flash, kan het voor u van grote waarde zijn. Een van de grootste verschillen met uw harde schijf is bijvoorbeeld dat de Solid State Drive geen losse en bewegende delen bevat. Er zijn simpelweg geen ronddraaiende platters aanwezig. Dit maakt de SSD-schijven sneller, stiller en zo goed als gegarandeerd foutloos.

Voor u op een rij. De voordelen van SSD

- Snelheid
Dit gaat u verbazen en blij maken tegelijk: een SSD is gemiddeld zo’n 4 keer sneller dan een gewone harde schijf. Wij hoeven u niet uit te leggen waar dit allemaal handig voor is. Het plezier hiervan begint al bij het opstarten van uw computer.

- Energieverbruik
Alles wat energiezuiniger is, is mooi meegenomen. De SSD is een stuk energiezuiniger dan een harde schijf. Met als grote voordeel voor laptopgebruikers: de accu gaat een stuk langer mee.

- Schokbestendigheid
Waar een harde schijf vaak met gouden handschoenen behandeld dient te worden, is de SSD veel stoerder van aard. Het bevat namelijk geen mechanische onderdelen en is daardoor beter bestand tegen schokken. Dit vergroot de betrouwbaarheid aanzienlijk.

- Geluid
Het spreekt voor zich dat doordat de SSD geen mechanische onderdelen bevat, het minder geluid maakt. En een stillere versie van een harde schijf is altijd welkom. Het zal u verbazen hoe muisstil uw laptop opeens is.

Kiezen & inbouwen. Let op het juiste formaat

Een SSD dus. Helemaal nog niet zo’n verkeerd idee. En wat extra handig is, u kunt ‘m laten inbouwen of u kunt het zelf doen. Let er dan wel even goed op dat u het juiste formaat koopt. Het zou natuurlijk zonde zijn wanneer de SSD niet in uw huidige computer past.